Na Šarišskom hrade našlo prácu 30 uchádzačov o zamestnanie.

01.06.2011 Celý región

Veľký Šariš 1. júna (TASR) – Šarišský hrad začalo dnes opravovať 30 ľudí, ktorí boli doteraz na úradoch práce evidovaní ako uchádzači o zamestnanie. Táto kultúrna pamiatka je majetkom mesta Veľký Šariš, ktoré mohlo v rámci pilotného projektu nezamestnaným ponúknuť prácu.
Podľa riaditeľa Úradu, práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prešove Ladislava Babuščáka, Ministerstvo kultúry SR poskytlo grant vo výške 58.000 eur, z ktorého bude hradený materiál, náradie a odborní garanti. Druhý grant od Ministerstva, práce, sociálnych vecí a rodiny SR dostala mestská samospráva na mzdy zamestnancov. Podľa Babuščáka by ich hrubý mesačný plat mal predstavovať približne 450 eur.
\"Prihlásilo sa zhruba 130 záujemcov, z toho sme vybrali 52, ktorí potom prišli priamo na hrad, kde preukázali svoje vedomosti a schopnosti. Následne sme 30 ponúkli prácu na šesť mesiacov,\" vysvetlil Babuščák. Dodal, že väčšina z nich je z okresov Prešov a Sabinov, všetci majú s mestom uzavretú pracovnú zmluvu na dobu určitú a preto budú vyradení z evidencia uchádzačov o zamestnanie.
\"Čaká ich náročná, ale zaujímavá práca v atraktívnom prostredí. Cieľom projektu je napríklad aj to, aby sa naučili konzervovať historické murivo, čo by mohli neskôr využiť pri hľadaní podobnej práce,\" uviedol Martin Sárosy z OZ Rákociho cesta, ktoré už niekoľko rokov organizuje práce na záchranu Šarišského hradu. Okrem opráv múrov, budú upravovať svahy, ukladať kamene a klčovať zarastené plochy.
\"Naším hlavným kritériom pri výbere bolo to, či ľudia chcú pracovať. Nehľadeli sme na nejaké papierové potvrdenia o ich zručnostiach, ale museli ukázať čo vedia,\" dodal Sárosy. Pripomenul, že od zverejnenia tohto projektu a aj po prijatí ľudí, sa stále hlásia ďalší záujemcovia.
Jedným zo zamestnancov, ktorý bude pracovať na hrade, je aj Branislav Gmitro z Prešova. Bol dva roky nezamestnaný, o tejto možnosti sa dozvedel z médií.
\"Ja si myslím, že každá práca má dačo do seba, človek, keď sa niečo naučí, nikdy to nestratí. Takže ja to beriem pozitívne,\" povedal pre TASR 32-ročný absolvent strojníckej priemyslovky.
Primátor Veľkého Šariša Mikuláš Drab očakáva, že tento projekt prvom rade pomôže zachrániť túto historickú pamiatku.
\"Okrem toho pomôže ľuďom získať ďalšie zručnosti a možno i novú prácu. Navyše hrad sa takto dostáva do povedomia verejnosti a je to dobre pre cestovný ruch,\" uzavrel primátor.
 

Vyberte región